Tämä artikkeli sisältää tilanteen mukaan täydentyvää ja päivittyvää tietoa rakennusten sisäilmaongelmista. Erityisenä seurannan kohteena ovat koulurakennukset, koska niistä on saatavilla parhaiten tietoa. Rakennustarkkailijan kommentit on esitetty kursivoidulla tekstillä. Olen laatinut aiheesta aiemmin kaksi erillistä artikkelia ja jatkossa tarvittaessa laadin lisääkin (linkit avautuvat uuteen ikkunaan) :
- Puretaanhan niitä vauriokoulujakin 25.4.2016 Puretaanhan niitä vauriokoulujakin
- Homekouluja Oulun seudulla 28.3.2015 (artikkelia täydennetty useita kertoja) Homekouluja Oulun seudulla
Rakennusten vaurioista puhuttaessa käytetään varsin vapaasti käsitteitä ”homerakennus” ja ”sisäilmaongelma”. Sisäilmaongelma on yleiskäsite, joka pitää sisällään homevaurioiden lisäksi sisäilmasta löytyvät erialaiset aineet (haihtuvat orgaaniset yhdisteet, VOC), korkean hiilidioksidipitoisuuden, ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat (tunkkaisuus, veto, kylmyys, kuumuus) ym. Myös käsitettä ”kosteus- ja homeongelma” käytetään, jolloin tarkoitetaan kosteudesta aiheutuvia vauriota, kuten hometta, lahoa tai muita kosteuden aikaansaamia ongelmia, esimerkiksi kosteiden betonilattioiden aiheuttamia sisäilmaongelmia. Kuten edellisestä nähdään, niin käsitteet eivät ole ollenkaan selkeät. Oleellista kuitenkin on, että sisäilmaongelmia esiintyy rakennuksissa aivan liian paljon – etenkin kolurakennuksissa. Syyt ongelmiin ovat mitä moninaisimmat lähtien rakennusvirheistä, käyttö- ja ylläpitovirheistä ja laiminlyödystä ylläpidosta (ks. blogini artikkeli ”Korjausvelka” 7.1.2015) Korjausvelka
Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) ja Turun yliopiston 31.10.2017 julkistama tutkimus (Sisäilmatutkimus 2017)
OAJ ja Turun yliopisto tekemässä koulujen sisäilmaa koskevassa kyselytutkimuksessa saatiin seuraavia tuloksia:
- Tutkimuksen lähes 5 000 vastaajasta 85 % ilmoitti, että omalla työpaikalla on sisäilmaongelma.
- Noin 40 %:lle vastaajista sisäilmaongelma on aiheuttanut terveydellistä haittaa.
- Eniten haittoja on 1960-1980 -luvuilla valmistuneissa rakennuksissa.
- Homeenhajua koki 33 % niistä vastaajista, jotka työskentelivät 1970-luvulla rakennetuissa rakennuksissa.
- Vastaajien mielestä rakennuksissa tehdyt korjaustoimenpiteet (esimerkiksi tiivistämiskorjaus) eivät juurikaan olleet parantaneet sisäilman laatua. Myös ilmanvaihtokorjausten vaikutus on jäänyt vaatimattomaksi ja sisäilma koetaan edelleen tunkkaisena. Ilmanvaihdossa ongelmana on ylimitoitettu henkilöiden määrä tiloissa ja iv-järjestelmän toimimattomuus ja päälläpidon puutteet.
Tutkimuksen pohjalta OAJ on laatinut 9 kohdan ehdotuksen ongelmien korjaamiseksi.
Tulokset ovat varsin huolestuttavia.
Tutkimuksen raportit ja muutakin ajankohtaista tietoa löytyy alla olevan linkin kautta:
https://www.oaj.fi/haku/?q=sis%C3%A4ilmatutkimus
Tutkimuksessa esitettyihin altistumisen ja sairauksien väliseen yhteyteen on esitetty kriittisiä kannanottoja muun muassa Rakennuslehdessä sekä Työterveyslaitoksen taholta (mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa). Näihin kommentteihin on linkit alla:
Rakennuslehti (31.10.2017)
Helsingin Sanomat (7.11.2017)
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005438555.html?share=e8a2e7b08cb869bf8c38a7617340141b
YLE:n selvitykset kouluista vuonna 2016
Yle julkaisi 16.5.2016 tekemänsä selvityksen Suomen koulujen sisäilmaongelmista. Myös Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos osallistuivat selvityksen tekemiseen. Rehtoreille lähetetyn kyselyn kautta oli saatu tietoja yli 800 koulusta. Tulosten yhteenveto oli seuraava:
- Kosteus- ja homeongelma 25 % (200 kpl)
- Muu sisäilmaongelma 50 % (400 kpl)
- Ei sisäilmaongelmia 43 % (350 kpl)
Vastaukset edustavat noin kolmasosaa Suomen peruskouluista, joita on kaikkiaan noin 2500 kpl. Tuloksista ei voida kuitenkaan tehdä suoria johtopäätöksiä valtakunnan tasolla.
Suurin osa koulujen ongelmista on havaittu vuosina 2010-2015, mikä kertonee tietoisuuden ja huolen lisääntymisestä sisäilmaongelmien osalta.
Tuloksia voi tarkastella koulukohtaisesti Ylen verkkosivuilta (16.5.2016):
http://yle.fi/uutiset/ylen_kysely_sadoissa_kouluissa_on_ollut_sisailmaongelmia/8879339
Ylen uusin juttu aiheesta (12.6.2016):
Tulokset vahvistavat yleistä näkemystä siitä, että kouluissa on varsin runsaasti erilaisia sisäilmaongelmia. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Ylen kyselyyn ovat aktiivisimmin vastanneet ne koulut joissa on sisäilmaongelmia, mikä onkin varsin ymmärrettävää. Kosteus- ja homeongelmaisten koulujen määrä on kyllä huolestuttavan korkea. Aiemmissa selvityksissä vauriomääräarviot ovat päätyneet 5 – 10 %:n tietämille.
Helsingin koulujen sisäilmaongelmat 2016 /HS 26.4.2016/
Helsingin Sanomissa julkaistujen artikkeleiden mukaan kolmen viimeisen vuoden aikana on Helsingissä tehty sisäilmaselvityksiä 59 koulurakennuksessa, joissa on myös löydetty vaurioita. Vuosittain kaupunki peruskorjaa 4-5 koulua. Pienempiä korjauksia tehdään enemmänkin.
Lisäksi kaupunki tekee ennakoivia tutkimuksia ilman, että rakennuksessa epäiltäisiin kosteusvauriota. Tutkimuksia tehdään koulujen iän perusteella, kun peruskorjaus alkaa olla ajankohtainen. Näissä tutkimuksissa on havaittu vaurioita 25 koulussa. On huomattava, että peruskorjausta edeltävissä kuntotutkimuksissa miltei aina löydetään jonkun asteisia vaurioita, jotka sitten kunnostetaan korjauksen yhteydessä. Sen vuoksihan kuntotutkimuksia ja peruskorjauksia tehdään.
Lehtiartikkelissa kaupungin edustajat tuovat selkeästi esille yleisen ongelman, eli korjaamiseen ei ole niin paljon rahaa kuin olisi tarve. Tämä johtaa kasvavaan korjausvelkaan, mikä puolestaan voi aiheuttaa vaurioita rakennuksessa. Lopputuloksena sitten on sisäilman ongelmia.
Artikkelissa on yksilöity kaikki 59 koulua, joissa on ongelmien vuoksi selvitetty sisäilman laatua. Myös Espoon ja Vantaan koulurakennusten sisäilmatutkimuksia on listattu.
Vantaalla on tehty sisäilmatutkimuksia viimeisen kolmen vuoden aikana lähes kaikissa 60 koulussa. Vantaan Sanomien (23.8.2014) mukaan sisäilmaongelmaiseksi luokiteltuja kouluja on 2014 ollut noin 30 kpl, eli puolet kaikista kouluista. Kosteuden vaurioittamia ns. homekouluja näistä on kuitenkin ollut vain yksittäisiä tapauksia. Vantaa on tehostanut tiedottamistaan koulurakennusten kunnosta (2020).
Espoossa kolmen viimeisen vuoden aikana on tehty sisäilmatutkimuksia 18 koulussa ja sisäilmaongelmiin liittyviä remontteja on menossa kahdeksassa koulussa.