Biosidit ja otsonointi homeongelmien ratkaisemisessa

Rakennustarkkailija julkaisi aiemmin artikkelin homevaurioiden desinfioinnista (1.6.2015). Siinä todettiin ennen kaikkea ruotsalaiseen tutkimukseen viitaten, että desinfiointiaineiden käyttö ei ole suositeltavaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut tietoa desinfiointiaineiden ja otsonoinnin käyttämisestä homeongelmien ratkaisemisessa. Laitoksen mukaan biosideja (homemyrkkyjä) ei pidä käyttää homeongelmien ratkaisuna, homesiivouksen tehosteena  eikä homeiden ehkäisyssä. Homeen vaurioittama materiaali tulisi aina ensin poistaa mekaanisesti ja vain erityistilanteissa tehostaa käsittelyä desinfioinnilla. Erityistilanteita ovat esimerkiksi hajuhaitan vähentäminen ja viemärivahinko

THL:n mukaan myös otsoni (O3) luokitellaan biosdiksi ja se on itsessään haitallista terveydelle, erityisesti suurina pitoisuuksina. Otsonireaktioissa voi syntyä uusia, terveydelle mahdollisesti haitallisia yhdisteitä. Otsonointi saattaa poistaa tehokkaasti hajuja, mutta sen käytössä on oltava huolellinen. Työntekijöiden on suojauduttava hyvin ja otsonin leviäminen muihin tiloihin esimerkiksi ilmanvaihdon kautta on estettävä. Otsonoinnin jälkeen tilat on tuuletettava tehokkaasti ja pinnoilta on pyyhittävä epäpuhtaudet pois.

THL:n tutkijoiden mukaan sisäilmapalveluja tuottavien jälkivahinkojen torjuntaan erikoistuneiden (JVT) yritysten markkinoinnissa annetaan usein liian ruusuinen kuva desinfioinnin vaikutuksista.

Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet yhteisen kannanoton biosidien käytöstä korjausrakentamisessa (15.3.2016). https://thl.fi/documents/98567/1895106/Kannanotto+TTL_THL+biosidien+k%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4+korjausrakentamisessa.pdf/2c71ce36-4d28-4c53-bff5-eed2adbc2ad7

Biosidit ja korjausrakentaminen. Työterveyslaitos 2016. 92 s. https://www.julkari.fi/handle/10024/130236

Otsonoinnista on THL laatinut erillisen raportin vuonna 2017. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135107/URN_ISBN_978-952-302-837-1.pdf

 

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s