Homekoiran käyttö rakennustarkastuksissa

Homekoiria on käytetty ja käytetään edelleen rakennusten tarkastuksissa. Rakennustarkkailija julkaisi vuonna 2015 kirjoituksen homekoirista.Tässä on nyt päivitetty artikkeli aiheesta, sillä kesäkuussa 2023 julkaistiin Terveet Tilat 2028 -ohjelmassa opas nimeltään  ”Homekoiran käyttö mikrobiperäisten hajujen havainnoinnissa”. Opas on tarkoitettu tilaajien, koiranohjaajien ja kuntotutkijoiden käyttöön. Tästä eteenpäin on suositeltavaa ottaa oppaassa esitetyt hyvin käytännönläheiset asiat huomioon tarkastuksia tehtäessä. (Kirjoitusta on päivitetty 30.6.2023 homekoirayhdistysten osalta)

https://tilatjaterveys.fi/homekoiraopas

Suosittelen edelleen ensi sijassa pätevän kosteus- ja homevauriotutkijan käyttämistä ongelmakohteissa, mutta myös homekoiran käyttämisellä on puolensa varsinkin alkukartoituksessa. Eihän sillä sinänsä ole väliä, miten home-epäily saadaan varmennettua. Tärkeintä on saada selville onko talossa hometta (mikrobeja) ja jos on, niin korjata talo kuntoon.

Rakennustarkkailijan suositukset homekoirien käyttämisestä rakennusten tarkastuksissa ovat seuraavat (kesäkuun 2023 tilanteen mukaan):

1. Tee tarkastukset vuoden 2023 Homekoiraoppaan ohjeita noudattaen.

2. Koirakolla (ohjaaja ja koira) olisi hyvä olla suoritettuna homekoiraohjaajan koulutus, jonka voi suorittaa Keski-Pohjanmaan kansanopistossa Kannuksessa (tai jossain muussa vastaavassa oppilaitoksessa, niitä ei tosin taida olla muita).

Toimijoiden kannalta olisi helpottavaa, jos homekoirille olisi virallinen hyväksyntämenettely. Näin ei kuitenkaan ole ja Homekoiraoppaan (2023) mukaan tällainen menettely olisi kovin vaikea järjestää tasapuolisesti. Suomessa toimii kaksi homekoirayhdistystä: Suomen Homekoirayhdistys ja Suomen Homekoirayrittäjät. Kumpikin yhdistys edellyttää jäseniltään yhdistyksen oman hyväksyntämenettelyn suorittamista.

Ymmärrettävästi edellä esitetyt suositukset eivät poissulje sitä tosiasiaa, että myös itseoppineissa ja pitkään alalla toimineissa homekoirayrittäjissä on vastaavan osaamisen omaavia koirakoita.

Oleellista homekoiralla tehtävässä kartoituksessa on ymmärtää, että koira ilmoittaa (merkkaa) vain paikat, missä se tunnistaa sille opetetun homeen (mikrobin) hajun. Tämä ei kerro vielä mitään vaurioiden laajuudesta tai siitä, miten mahdolliset vauriot tulisi korjata. Jatkotutkimukset tulee aina teettää kosteus- ja homevaurioihin erikoistuneella kuntotutkijalla, joka sitten laatii korjaussuunnitelmat.

Kuntotutkijoilla taas on omat pätevyysmenettelynsä, mm. kosteusvaurion kuntotutkijat, pätevöityneet kosteudenmittaajat ja rakennusterveysasiantuntijat. Myös kosteusvaurioiden korjaussuunnittelijan pätevyyksistä on ympäristöministeriö antanut omat viranomaismääräykset ja ohjeistukset. Terveydensuojelulain nojalla on sosiaali- ja terveysministeriö antanut asetuksen ”asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista”.

Homekoirien käytön ohjeistukset rakennustarkastuksissa

Kuten jo edellä todettiin, niin vuoden 2023 kesäkuussa julkaistiin kovasti odotettu uusi Homekoiraopas. Siinä esitetään varsin käytännönläheisiä ohjeita koirien avulle tehtäviin homeselvityksiin. Kaikkien alalla toimivien on syytä perehtyä oppaaseen. Opas antaa myös hyviä neuvoja selvitysten  tilaajille.

Uuden oppaan on tarkoitus korvata Kosteus- ja hometalkoiden yhteydessä vuonna 2013 tehdyt julkaisut. Tuolloin julkaistiin kaksi homekoiriin liittyvää ohjetta ”Homekoiraohjaajan toimintaohje” ja ”Homekoiran käyttö kiinteistössä esiintyvien mikrobiperäisten hajujen tarkastuksessa – Tilaajan ohje”. Näistä ohjeista löytyy edelleen ihan hyvää tietoa, joten niitäkin voi mielestäni edelleen silmäillä. Etenkin vastuukysymyksiin on vanhoissa oppaissa yritetty puuttua, kun taas uudessa oppaassa on esitetty vain linkkejä lainsäädäntöön.

Vastuukysymyksiäkin on syytä yrittäjien miettiä. Voidaan ottaa esimerkkinä talo, jossa koira on merkannut homeita, mutta tarkemmissa tutkimuksissa niitä ei sitten löydetäkään. Entäpä sitten vanhemmat talot, joissa kovin usein on hometta jossakin kohdissa rakenteita (rossilattia, valesokkelit, puulattiat ym.). Kun koira paikantaa homeen, niin onko esimerkiksi myyntitilanteessa kyse automaattisesti hometalosta, jonka myyntiä ei välttämättä saada eteenpäin ilman merkittäviä kuntotutkimuksia. ”Hometaloleima” on vakava paikka. Edellä oleva ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että todennettua hometta tulisi vähätellä, vaan että muistetaan vastuukysymykset kaikenlaisissa kuntoselvityksissä. Pahimmillaanhan nämä vastuuasiatkin voivat mennä oikeuden ratkaistaviksi ja silloin voittajia tahtoo olla kovin vähän.

Homekoirien koulutus ja tasotarkastukset

Suomessa homekoirakoulutusta annetaan Keski-Pohjanmaan kansanopiston Kannuksen yksikössä. Ensimmäinen kurssi aloitettiin 2010 ja saatiin päätökseen 2012. Kursseja on ollut sen jälkeen ilmeisesti vuosittain. Uusin kurssi näyttää alkavan syksyllä 2023. Koulutus kestää noin vuoden. Koulutuksen lopuksi osallistujille järjestetään koulun toimesta tasotesti, josta saa erillisen todistuksen.

Kuten edellä jo todettiin Suomen kahdella homekoirayhdistyksellä on omat menettelynsä koirien laadun toteamiseen. Suomen Homekoirayhdistys edellyttää jäseniltään, että koira suorittaa hyväksytysti yhdistyksen ylläpitämän omavalvontaradan. Suomen Homekoirayrittäjät taas ovat jo vuodesta 2014 lähtien järjestäneet tasotestejä. Testi on kolmipäiväinen sisältäen kirjallisia kokeita ja etsintäkokeita. Vuodessa on kolme erillistä testikertaa ja lisäksi kaksi erillistä rästipäivää sekä yksi varapäivä. Vuosittain testataan enintään 12 koirakkoa. Yhdistyksen myöntämä sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta. Tarkempaa tietoa testeistä löytyy yhdistysten nettisivuilta (linkit alla).

Homekoirien historiaa

Homekoiria on käytetty 1980-luvulta lähtien. Esimerkiksi Ruotsista löytyy lehtiartikkeli  Svenska Dagbladetista (16.6.1985) otsikolla ”Homekoirat uusi vientiartikkeli”. Jutun mukaan kyseessä oli Ruotsin ja ehkäpä myös maailman ensimmäinen homekoira (schäfer Mia). Artikkelista käy ilmi, että jo vuodesta 1978 on Ruotsissa käytetty ns. lahokoiria puhelinpylväiden tutkimisessa.

Myös Suomessa on koiria koulutettu lahon tunnistamiseen jo 1980-luvulla. Tuolloin lattiasienivauriot olivat erittäin yleisiä peruskorjatuissa taloissa ja muutamat koiranomistajat opettivat koiriaan sienten etsimiseen. Tuolloin ei Suomessa, kuten ei muissakaan maissa, vielä puhuttu kovinkaan paljon homeesta tai homevaurioista. Ne keskustelut olivat vasta tulollaan Ruotsin kautta Suomeen.

Homekoirien käyttämisen Suomessa aloittivat aikoinaan muutamat innokkaat koiraharrastajat, jotka kouluttivat koiriaan homeiden tunnistamiseen ja sen jälkeen pyrkivät käynnistämään yritystoimintaa osaamiseensa liittyen.

Lähteitä ja linkkejä (nettilinkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Homekoiran käyttö mikrobiperäisten hajujen havainnoinnissa. https://tilatjaterveys.fi/homekoiraopas

Kannuksen kansanopisto. Homekoiraohjaajan koulutus (2023). https://www.kpedu.fi/hakijalle/koulutustarjonta https://www.kpedu.fi/hakijalle/koulutustarjonta/koulutus/homekoiraohjaaja_(l4493)

Suomen Homekoirayhdistys. https://suomenhomekoirayhdistys.fi/

Suomen Homekoirayrittäjät ry. https://www.homekoirat.info/yhdistys

Sisäilmatutkimusten viidakossa. Senaatti-kiinteistöt (2023) https://www.senaatti.fi/app/uploads/2023/05/SENAATTI_Sisailmatutkimusten-viidakossa_A4_3_2023.pdf

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää homekoirista. Senaatti-kiinteistöt (2022). https://www.senaatti.fi/kaikki-mita-olet-aina-halunnut-tietaa-homekoirista/

Senaatti-kiinteistöt tarkastaa kohteitaan homekoirien avulla (2019). https://www.senaatti.fi/2019/01/09/senaatti-vahvistaa-koiratoimintaa-sisaolosuhteiden-varmistamisessa/

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (2015). https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150545

Asumisterveys, Valvira. https://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/asumisterveys

Sisäilmastoselvitys ja olosuhdearviointi: Ohje työpaikkojen sisäilmastoselvityksiä ja olosuhdearviointeja tekeville (Työterveyslaitos 2022). https://www.julkari.fi/handle/10024/145307

Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakennusten korjaus (ympäristöministeriö 2019). https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161855

Homekoirien koulutuksen suosio kasvaa – buumi tuo alalle myös riittämättömästi koulutettuja koiria ja ohjaajia (YLE 2017). http://yle.fi/uutiset/3-9523980

Homekoira kannattaa valita tarkkaan – myös koiran työterveydestä täytyy huolehtia (YLE 2017). https://yle.fi/a/3-9572005

Maan ensimmäiset homekoiraohjaajat valmistuvat (YLE 2012). http://yle.fi/uutiset/maan_ensimmaiset_homekoiraohjaajat_valmistuvat/5061015

Home- ja Kosteustalkoissa tuotettua materiaalia (vanhat homekoiraohjeet, 2013). https://www.hometalkoot.fi/guides

Stenlund, Leena 2017. Homekoiratarkastus – ohjeet jatkotutkijalle. Opinnäytetyö, Rakennusterveysasiantuntija. Turun ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopisto koulutus- ja kehittämispalvelut, 68 s. https://docplayer.fi/docview/63/49215327/#file=/storage/63/49215327/49215327.pdf

Mould dog –yrityksen sivut. Kanada. http://www.moulddog.ca/

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Homekoiran käyttö rakennustarkastuksissa

  1. Anja sanoo:

    Homekoirien käyttö on kyllä hyvä juttu, sillä itsekin uskon, että hyvin koulutettu hajukoira voi olla erittäin hyödyllinen talon tilanteen alkukartoituksessa. Itse teettäisin kyllä tarkat kuntotutkimukset sellaisiin rakennuksiin, jotka homekoira on merkannut. Hienoa, että homekoirayksiköille tarjotaan koulutusta, ja näin työn laatua tarkastetaan ja pidetään yllä.

    Tykkää

Jätä kommentti