Miten tarttua sisäilmaongelmiin – kaupungin malli

Oulussa pidettiin 11.-12.11.2015 Sisäilmapaja 7, jossa esiteltiin hyvä läpileikkaus sisäilma-asioiden nykytilasta. Oulun Sisäilmapajassa esittelivät Oulun kaupungin edustajat sisäilmasto-ongelmien toimintamallin, joten esittelen sen lyhyesti tässä. Kun Rakennustarkkailija laati aiemmin postauksen Oulun seudun homekouluista, niin nyt on aivan kohtuullista esitellä miten Oulun kaupunki pyrkii käsittelemään ja hallitsemaan ongelmia. Toki myös muissa suurissa kaupungeissa on vastaavan tyyppisiä toimintamalleja (Sisäilmapaja 6:n esityksistä löytyy Tampereen ja Turun mallit).

Toimintaa koordinoi Sisäilmasto-ohjausryhmä, joka kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa. Ongelmakohteisiin perustetaan oma kohdekohtainen Sisäilmatyöryhmä, jonka tehtävä on poistaa ongelmat. Sisäilmatyöryhmiä toimii tällä hetkellä 23. Oulussa on omia kiinteistöjä 308 kpl ja rakennuksia 600 kpl. Lisäksi on melkoinen määrä vuokrattua tilaa. Noista luvuista voi itse kukin päätellä onko ongelmaisia kohteita paljon vai vähän.

Oheisessa kaaviossa on esitetty toimintamalli kokonaisuudessaan (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi). Kun ongelmaa epäillään, niin kohteessa järjestetään alkukatselmus, jonka tuloksista tiedotetaan käyttäjille. Sen jälkeen, mikäli on tarpeen, tehdään tutkimussuunnitelma, josta myös tiedotetaan eri tahoille. Tutkimusten tiedot esitellään ja samalla tehdään päätös mahdollisen sisäilmatyöryhmän perustamisesta kohteeseen. Korjauksen jälkeen tehdään kontrolli ja tilannetta seurataan vuoden ajan. Kun ongelma on saatu poistettua, lakkautetaan kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä.

Oleellista mallissa on runsas, tarpeenmukainen tiedottaminen (avoimuus) ja monien, harkittujen tahojen mukanaolo. Osallistuvilla tahoilla, kuten työterveyshuollolla ja työsuojelulla, on omat roolituksensa. Kyllä tällä menettelyllä pitäisi kyetä taklaamaan sisäilmaongelmat. Tärkeätä on myös kiinteistöjen ennakoiva ylläpito ja hoito, jonka avulla tulisi entistä enemmän kyetä estämään ongelmien syntyminen. Tässä asiassa kiinteistösektorilla on vielä tekemistä.

Sisäilmasto-ongelmien toimintamalli, Oulun kaupunki
Sisäilmasto-ongelmien toimintamalli, Oulun kaupunki

Viimeisimpien Sisäilmapajojen materiaalit löytyvät Sisäilmayhdistyksen sivuilta.

http://www.sisailmayhdistys.fi/Tapahtumat/Sisailmapajat

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s